- Zato, ker je Slovenija država, kjer njeni funkcionarji želijo biti bolj papeški od papeža in so nam (kmetom) pred vstopom v EU pripravili zakone, ki ščitijo potrošnike, dajejo delo mnogim nadzornim organizacijam in našo državo v EU-ju povzdigujejo, češ, da imamo strožje standarde, kot jih sama EU predpisuje. To je, jasno, v škodo kmetom, ampak to jih ne zanima. Glavno, da oni izpadejo lepi. Druga plat te zgodbe pa je, da je za potrošnike naša hrana toliko bolj kakovostna in zdrava.
- Zato, ker je pri nas res intenzivnega, torej konvencionalnega kmetijstva, zelo malo. Uporaba fitofarmacevtskih sredstev je pri nas na nižji ravni, kot je to predpisano, saj so sredstva zelo draga.
- Zato, ker smo ljudje na lokalno hrano prilagojeni. Narejenih je bilo že veliko raziskav, ki so potrdile, da se je mnogo alergij, ki so danes izredno pogoste, pojavilo v zadnjih 20 letih, ko se je trg s hrano popolnoma liberaliziral in je hrana v razvitem svetu na voljo z vseh koncev sveta.
- Zato, ker je hrano, če jo hočemo prepeljati z ladjami z drugega konca sveta, treba ali gensko spremeniti ali pa tretirati s konzervansi. Transport, ki traja en teden ali več, hrane, ki je hitro pokvarljiva, se ne izplača, če bi imeli hrano v hladilnicah, ampak jo je lažje poškropiti in je stvar rešena. Iz Španije pripeljane ekološko pridelane jagode... ja, seveda, ekološko!! To sem videl letos v eni naših trgovin.
- Ves svet se zadnje čase čedalje bolj obrača v trende o manjšem obremenjevanju okolja. Je transport, dolg več 10.000 km ekološko nesporen? Dvomim. Res ena ladja prepelje mnogo hrane, ampak - to ni potrebno! Če je ekologija res tako pomembna, je treba transportne poti čim bolj zmanjšati, drugače je govoričenje politikov mlatenje prazne slame. Če greste po hrano na tržnico ali pa h kmetu, mogoče celo mimogrede na poti iz službe, prihranite mnogo goriva in s tem prispevate k ohranjanju narave.
- Ker je z ohranjanjem kmetijstva v Sloveniji zagotovljen obstoj mnogih delovnih mest in ohranjenost obdelane pokrajine. Vloga kmetijstva ni samo pridelava hrane, ampak še mnogo drugih stvari, o katerih pa kdaj drugič.
Da zaključim: ne hodite po hrano v supermarkete in ne glejte za vsak cent, kaj je cenejše. Zdravo prehranjevanje je naložba za prihodnost in z zauživanjem zdrave hrane mnogo prispevamo za svoje zdravje.
Srečno!
Toni Kukenberger
Ni komentarjev:
Objavite komentar