NAPOVEDUJEMO!

VABLJENI, DA SE OGLASITE PRI NAS IN POSKUSITE NAŠE IZDELKE: SIR ZA ŽAR, SVEŽI SIR, ZORJENI SIR, SKUTO, SMETANO, MASLO, JOGURTE IN SIROTKO.

torek, 18. januar 2011

KMETJE SMO KRIVI ZA PODRAŽITEV HRANE

Pozdravljeni!

Se vam zdi naslov primeren? Marsikomu se. Pa je navadna izmišljotina, da ne rečem laž. V zadnjem tednu poročajo o podražitvi kruha, danes pa celo še mlečnih izdelkov in mesa. Ne vem, kdaj se bo to ustavilo, kmetje namreč dobimo enako plačano mleko in meso, kot 1 mesec nazaj. Torej: vzrok niso surovine, ampak je nekaj malo globlje v verigi.

Kako bomo kmetje krivi za podražitve hrane?! Smo mar prejšnji mesec rekli: ''Pšenice ne damo več za 120€, sedaj hočemo 250€!''? Smo mogoče ustavili proizvodnjo in zmanjšali pridelavo? Hm... zakaj se mi zdi, da ni noben odgovor pritrdilen? Zato, ker tudi ne more biti. Peki so pšenico na zalogo poleti kupovali po 120€, sedaj pa pravijo, da morajo podražiti kruh, ker se je pšenica podražila na preko 200€ (vseskozi govorim o ceni za tono). Danes sem kupil avto za 10.000€. Jutri se avtomobili podražijo za 2x. Jutri hočem avto prodati in zanj hočem 20.000€, ker sem imel z njim 10.000€ stroškov. Normalen človek se temu smeje. Ampak točno to se sedaj dogaja s hrano! Problem je v tem, da se draži ravno hrana, ki jo vsi potrebujemo. Seveda, trgovci ustvarjajo dobiček na esencialnih dobrinah, namesto da bi ga na luksuznih. Njih ne zanima, kako preživi družina, če mora kupiti hlebec kruha za 3€. Dokler ga bodo prodali, ga bodo dražili. Ker povpraševanje seveda ob zanemarljivih nihanjih velikosti populacije ne more veliko pasti, bodo kruh prodali tudi po višjih cenah. 

Dejstvo: cena pšenice v kruhu predstavlja 7% cene kruha v trgovini. Prav ste prebrali. 7%! Je 7% krivih, da peki in trgovci pač ne morejo več preživeti ob teh cenah in je podražitev nujna? Dajte, no... To je enostavna laž, kateri nihče več ne verjame. Problem je le v tem, da kruh moramo jesti. Kaj torej storiti? Vprašanje ni lahko. Najverjetneje pa ne bomo imeli drugega vzvoda kot stavke. To je moje osebno mnenje. Na cene hrane bi morali uvesti omejitev marž. Samo za pokritje stroškov in nič več. Dobički pa naj pridejo od drugje, kjer mora biti prodajalec precej bolj iznajdljiv in podjeten, če hoče kaj prodati. Dokler so marže poslovna skrivnost, bo hrana bistveno predraga. Mimogrede - trenutno marže na kruh znašajo tudi preko 60%. 60% pobere tisti, ki nič ne dela, ki hrano samo postavi na polico in jo proda. Kmetje dobimo nekaj %, večino ostalega predelovalci. Razmerja so popolnoma porušena. Kaj tu storiti... je zelo težko reči, saj je trgovski lobi najmočnejši v prehranski verigi in seveda višje cen prinašajo tudi višje davke v proračun.

Ampak obstaja tudi rešitev: pojdite po hrano na kmetije. Brez 3 posrednikov, neposredno skoraj z njive k vam domov. Sveže, nepredelano in kakovostno. Razmislite.

Srečno!

Toni Kukenberger

2 komentarja:

  1. No pa saj tega da so kmetje krivi za podražitve niti nobeden ne reče.Vsaj sam nisem zasledil tega komentarja ne v medijih ne v pogovorih z ljudmi. Itak je že vse jasno v katerem grmu tiči zajec in iz tega vidika je podražitev morda celo pozitivna - da se ljudje zavejo da štruca kruha ni le nekaj kar kupiš v trgovini, ampak je dobrina, ki jo potrebujemo za življenje.
    Da bomo na splošno z začeli ravnati skrbneje z hrano in nenazadnje z vsemi ostalimi surovinami!
    Se pa strinjam, da je treba omejit marže in čimveč kupovati direkt pri pridelovalcih - da se tudi trgovci malo zamislijo nad nižjim prometom, a kaj ko je ponudbe premalo, zato pa so tudi cene tako visoke!

    Lp,martin

    OdgovoriIzbriši
  2. Zivjo!

    Jaz pa iscem kmeta od katerega bi lahko kupila hrano, ki ni polna hormonov in strupov in ki ima dokaj sprejemljivo ceno ter pestro izbiro. 92angeoudemon@gmail.com

    Hvala!

    OdgovoriIzbriši