NAPOVEDUJEMO!

VABLJENI, DA SE OGLASITE PRI NAS IN POSKUSITE NAŠE IZDELKE: SIR ZA ŽAR, SVEŽI SIR, ZORJENI SIR, SKUTO, SMETANO, MASLO, JOGURTE IN SIROTKO.

četrtek, 28. oktober 2010

Zakaj je bolje kupovati lokalno pridelano hrano?

...

  1. Zato, ker je Slovenija država, kjer njeni funkcionarji želijo biti bolj papeški od papeža in so nam (kmetom) pred vstopom v EU pripravili zakone, ki ščitijo potrošnike, dajejo delo mnogim nadzornim organizacijam in našo državo v EU-ju povzdigujejo, češ, da imamo strožje standarde, kot jih sama EU predpisuje. To je, jasno, v škodo kmetom, ampak to jih ne zanima. Glavno, da oni izpadejo lepi. Druga plat te zgodbe pa je, da je za potrošnike naša hrana toliko bolj kakovostna in zdrava.
  2. Zato, ker je pri nas res intenzivnega, torej konvencionalnega kmetijstva, zelo malo. Uporaba fitofarmacevtskih sredstev je pri nas na nižji ravni, kot je to predpisano, saj so sredstva zelo draga.
  3. Zato, ker smo ljudje na lokalno hrano prilagojeni. Narejenih je bilo že veliko raziskav, ki so potrdile, da se je mnogo alergij, ki so danes izredno pogoste, pojavilo v zadnjih 20 letih, ko se je trg s hrano popolnoma liberaliziral in je hrana v razvitem svetu na voljo z vseh koncev sveta.
  4. Zato, ker je hrano, če jo hočemo prepeljati z ladjami z drugega konca sveta, treba ali gensko spremeniti ali pa tretirati s konzervansi. Transport, ki traja en teden ali več, hrane, ki je hitro pokvarljiva, se ne izplača, če bi imeli hrano v hladilnicah, ampak jo je lažje poškropiti in je stvar rešena. Iz Španije pripeljane ekološko pridelane jagode... ja, seveda, ekološko!! To sem videl letos v eni naših trgovin.
  5. Ves svet se zadnje čase čedalje bolj obrača v trende o manjšem obremenjevanju okolja. Je transport, dolg več 10.000 km ekološko nesporen? Dvomim. Res ena ladja prepelje mnogo hrane, ampak - to ni potrebno! Če je ekologija res tako pomembna, je treba transportne poti čim bolj zmanjšati, drugače je govoričenje politikov mlatenje prazne slame. Če greste po hrano na tržnico ali pa h kmetu, mogoče celo mimogrede na poti iz službe, prihranite mnogo goriva in s tem prispevate k ohranjanju narave.
  6. Ker je z ohranjanjem kmetijstva v Sloveniji zagotovljen obstoj mnogih delovnih mest in ohranjenost obdelane pokrajine. Vloga kmetijstva ni samo pridelava hrane, ampak še mnogo drugih stvari, o katerih pa kdaj drugič.

Da zaključim: ne hodite po hrano v supermarkete in ne glejte za vsak cent, kaj je cenejše. Zdravo prehranjevanje je naložba za prihodnost in z zauživanjem zdrave hrane mnogo prispevamo za svoje zdravje.


Srečno!


Toni Kukenberger

Ni komentarjev:

Objavite komentar