NAPOVEDUJEMO!

VABLJENI, DA SE OGLASITE PRI NAS IN POSKUSITE NAŠE IZDELKE: SIR ZA ŽAR, SVEŽI SIR, ZORJENI SIR, SKUTO, SMETANO, MASLO, JOGURTE IN SIROTKO.

sreda, 3. november 2010

ZAKAJ JE BITI KMET V SLOVENIJI SRAMOTNO?


 »Kaj si kmet!?« »Kmetavzar!« »Kmet neumni!« Ko slišim kaj takega, se zgrozim. Kdo sploh lahko sodi o kmetih, kdo ima pravico reči nekomu kmet v smislu največje osramotitve? Zakaj je biti kmet sramota? Zakaj otroci svoje sošolce s kmetij obkladajo z najrazličnejšimi nadimki (to sem občutil tudi na svoji koži), jih celo izločijo iz svoje družbe, samo zato, ker so s kmetije? Zakaj? Ker so kmetje neumni. Ker niso za drugam, kot za v hlev… težko na primeren način izrazim žalost, ko kdo izjavi kaj takega. Ampak: je kmet sploh lahko neumen? Mogoče se sliši smešno, vendar si tega enostavno ne more privoščiti. Zakaj ne? Ker bi potem njegova kmetija propadla in bi ostal brez dohodkov. 

Biti kmet, ki npr. redi krave molznice, pomeni: biti živinorejec, biti poljedelec, biti strojnik, biti mehanik, biti zidar, biti skoraj veterinar, biti ekonomist, biti logistik, biti menedžer, v zadnjem času ob tako hitrem spreminjanju zakonodaje skorajda še pravnik. 

Kateri menedžer ima toliko različnih znanj? Toliko področij, ki jih mora obvladovati, navadno sam ali s pomočjo družinskih članov? Kdo mora biti 24 ur na dan, 365 dni v letu pripravljen pomagati bolni živali ali denimo kravi pri porodu? Kdo mora iti vsak dan, pa naj bo to sobota,  nedelja ali praznik, naj bo mraz ali vročina, naj bo bolan ali zdrav – najmanj zjutraj in zvečer v hlev pomolsti ali vsaj nakrmiti živino? Kadar je nuja, delati pozno v noč, da pripravi kvalitetno krmo ali da je ne zmoči dež? 

Nihče. Niti delavec, niti bančnik, niti odvetnik, niti strojni inženir, niti čistilka, niti direktor, niti učiteljica, niti zdravnik. Samo kmet. Pa ga zato ljudje spoštujejo? Ne. Mu kdo plačuje nadure? Ne. Dobi mogoče regres ali 13. plačo za novo leto? Ne. Si piše nadure dežurstva, ki so dvojno plačane? Ne. Na kmetih smrdi, kmetje umažemo cesto (če jo gradbinci avtoceste, je to povsem nekaj normalnega), ljudi moti ropot strojev. Po drugi strani pa pravijo, da smo največji onesnaževalci narave zaradi mineralnih gnojil, ki sicer ne smrdijo, so pa še toliko bolj nevarna od organskih. Pa kdo pomisli, da je to edini način, da lahko v trgovini vsi ljudje kupijo mleko, meso, kruh, sadje, zelenjavo – torej nujno potrebno hrano za preživetje? Se sploh zavedate, da, če ne bi bilo kmetov, ki nas je približno 3% prebivalstva, bi vsak moral biti kmet in vsak zase pridelati hrano? Očitno ne. Na žalost.  Ponovno (se) vprašam: »ZAKAJ?«

Ste se že kdaj vprašali ali pa razmišljali o stvareh, ki sem jih navedel v tem prispevku? Če še niste, vas vabim, da to storite sedaj. Kmalu bom kaj napisal tudi na temo subvencij, ki gredo nekaterim tako hudo v nos. Vabljeni k spremljanju bloga kmetije Kukenberger še naprej! 
Srečno!

Toni Kukenberger

1 komentar:

  1. Ena stvar, ki meče slabo luč na kmete: http://kavscekm.blogspot.com/2010/11/zimska-idila.html

    Ne pravim da to počnejo vsi, a dejstvo je da takšne stvari mečejo slabo luč na vse kmete. Zato bi se mogli kmetje sami med seboj opozarjati, da je to napačno in narobe. Ampak, problem je širši, se zavedam tega in sem to omenil tudi v debati, ki je potekala na facebooku. Te povabim,da podaš tudi svoje mnenje (pobrskaj po mojem profilu)...

    OdgovoriIzbriši